7 października 2016 7 października 2016

Menu weselne – jak przygotować?

Jest kilka kwestii, które dla udanego wesela mają kluczowe znaczenie. Jedną z nich jest menu weselne.

Przede wszystkim zróżnicowanie

Podstawową zasadą tworzenia weselnego menu jest jego zróżnicowanie. Zazwyczaj na weselu podaje się trzy, cztery gorące potrawy, przekąski, desery – warto, aby różniły się one od siebie. Jeżeli na przykład na obiad serwujemy gościom zupę i mięso – polędwiczki wieprzowe, roladki, postarajmy się, aby podstawą kolejnego ciepłego posiłku był drób lub ryby. Podobnie, jeżeli nasz tort weselny jest bardzo słodki, na deser wybierzmy lekko kwaskowaty sorbet owocowy lub lody z gorącymi malinami. Ważne jest także, aby na zimnej płycie znalazły się różnego rodzaju przekąski – dobrze sprawdzą się wykwintne półmiski wędlin i pieczonych mięs, spośród których każdy gość będzie mógł wybrać coś dla siebie, zróżnicowane sałatki z dressingami czy deska serów gatunkowych. Elegancji i szyku naszemu menu dodadzą także ryby – rolady z łososia, wędzony pstrąg. Warto też zadbać o wegetarian i postarać się, aby na stołach znajdowały się także dania bezmięsne.

Dobre rozplanowanie w czasie

Podczas wesela goście nie powinni być ani głodni, ani przejedzeni. Dlatego dobrze jest, aby ciepłe posiłki były serwowane mniej więcej co trzy godziny, a szwedzki stół na bieżąco uzupełniany przez obsługę. Zaraz po obiedzie można też podać owoce i ciasta, po które goście chętnie sięgają „podjadając” w przerwach od szaleństwa na parkiecie. Dobrym rozwiązaniem jest zaserwowanie jako ostatniego ciepłego posiłku, nad ranem, żuru staropolskiego lub gulaszowej zupy węgierskiej – dodadzą one sił weselnikom i wzmocnią osoby, które zdążyły wypić już więcej alkoholu. Z tego też względu warto podać na obiad coś naprawdę sycącego, bardziej kalorycznego, aby nasi goście nie pili na niemal pusty żołądek.

Ciekawostki na stołach

Jeśli chcemy kulinarnie zaskoczyć gości, można zdecydować się na jedną z dodatkowych i nietypowych, chociaż coraz bardziej już popularnych opcji w menu. Wyspa z owocami morza, japońskie sushi czy czekoladowa fontanna z pewnością przypadną do gustu wielu weselnikom i sprawią, że nasze przyjęcie będzie naprawdę niezapomniane.

Zanim zdecydujemy się na konkretną salę weselną, dobrze przyjrzyjmy się ofertom różnego rodzaju lokali. Warto poszperać w internecie – wystarczy w wyszukiwarce wpisać hasło „wesele Warszawa„, żeby wyświetliło nam się sporo interesujących stron, restauracji i hoteli, takich jak na przykład Venecia Palace. Menedżer sali na pewno rozwieje wszystkie nasze wątpliwości, dlatego dobrze jest skontaktować się z nim od razu i od tego rozpocząć planowanie wesela.

(215 wszystkich odwiedzin, 1 odwiedzin dzisiaj)

NA SKRÓTY


Tagi
Mapa strony

Kontakt


Hotel Warszawa Venecia Palace®
ul. Kasztanowa 44
05-816 Michałowice-Warszawa Polska
Telefon: +48 22 723 89 98
Mobile: +48 609 773 775
E-mail: hotel@veneciapalace.pl